
سفرحج ازسفرهای معنوی است که برای هر مسلمانی که استطاعت و توانایی انجام آن را داشته باشد واجب شمرده شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، سفر حج، یکی از سفرهای معنوی و مقدس است که در رشد و تعالی انسان ها و آشنایی با تاریخ و فرهنگ اسلام و ارتباط آنان با خالق مهربان تأثیر به سزا و غیر قابل انکاری دارد. شاید به همین دلیل است که چنین سفری در آیات قرآن و روایات معتبر مورد تشویق و ترغیب قرار گرفته است و قرآن مجید، حج تمتع را برای همه کسانی که استطاعت و توانایی انجام آن را داشته باشند واجب شمرده شده است.
قرآن کریم حضور در مراسم حج برای مسلمانی را که استطاعت مالی دارد به عنوان بدهی مسلمان بر خداوند عنوان کرده است. خداوند مراسم حج را دارای منافع گوناگون می داند. حضرت امام رضا (ع) یکی از فواید حج را خارج شدن از هرچه گناه و بازداشتن نفس از خواستههای شهوی و لذتهای مادی ذکر کرده اند.
قرآن کریم در باره وجوب حج می فرماید : « وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَیْهِ سَبِیلًا وَ مَنْ کَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِیٌّ عَنِ الْعالَمِینَ» از «لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ» استفاده مىشود که :
1-حج مانند نذر است و خداوند متعال آن را بدهى مردم به خداوند قرار داده است و درباره عبادات دیگر این تعبیر نیامده است.
2- حج در آیه شریفه طریق و سبیل الى اللَّه شمرده است.
3- اگر بر کسى حج واجب شود و به حج نرود، از آن تعبیر به کفر شده است که کفر اینجا به معناى معصیت است و اینکه از معصیت تعبیر به کفر شده نشان از شدت این معصیت دارد؛ از این رو باید عبادت حج فوق العاده مهّم باشد که از عصیان آن تعبیر به کفر شده است.
4-نکته چهارم اینکه سخن «فَإِنَّ اللَّهَ غَنِیٌّ عَنِ الْعالَمِینَ» لحن اعراض است. یعنى این کار را انجام بده اگر ندهى من از تو بى نیازم.
در کلمات اهل بیت (علیهم السلام) درباره حج تعابیرى آمده است مانند «الحج تقویةً للدین» حج باعث تقویت دین می شود. یا « و الحج تشییداً للدین» و حج را سبب بالا بردن دین قرار داد .
قرآن کریم درباره حضور در حج می فرماید: « وَ أَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجالاً وَ عَلى کُلِّ ضامِرٍ یَأْتینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمیق * لِیَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ ».
مردم را به حج دعوت کن؛ تا پیاده و سواره بر مرکب های لاغر {= چابک و ورزیده } از هر راه دوری به سوی تو بیایند، تا شاهد منافع گوناگون خویش ( در این برنامه حیاتبخش ) باشند .
یکی ازمنافع حج خودسازی و تزکیه و تهذیب نفس است. سفر روحانی حج، دستیابی به خودسازی و تزکیه نفس را راحتتر میکند. حجگزاران در این سفر برای کسب اخلاق پسندیده و آمادهسازی درون برای خود گذشتگی، عطوفت و مهرورزی، ادب و احترام به دیگران، صداقت و درستی، احسان و انفاق و... به تمرین میپردازند و خود را به فضایل اخلاقی میآرایند.
امام رضا(ع) میفرماید:
عِلَّةُ الحَجِّ اَلوِفادَةُ اِلى اللهِ... وَالخُروجُ مِنْ کُلِّ ما اِقتَرفَ... وَحَظَّرها عَنِ الشَّهواتِ وَاللَّذاتِ.
علت وجوب حج مهمانی بهسوی خداست... و خارج شدن از هرچه گناه است و بازداشتن نفس از خواستههای شهوی و لذتهای مادی است.
امام رضا(ع) در فراز دیگری از علت حج میفرماید:
مِنهُ تَرکُ قِساوَةِ القَلبِ، وَخِساسَةُ الاَنفُسِ... وَحَظرُ الاَنفُسِ عَنِ الفَسادِ و... .
و از آثار حج ترک قساوت قلب و پستی نفس و دوری نفس از فساد است.
ائمه معصومین با تاسی از کلام وحی، فرموده اند:
مَنْ مَاتَ وَ لَمْ یَحُجَّ حَجَّةَ الْإِسْلَامِ لَمْ یَمْنَعْهُ مِنْ ذَلِکَ حَاجَةٌ تُجْحِفُ بِهِ أَوْ مَرَضٌ لَا یُطِیقُ فِیهِ الْحَجَّ أَوْ سُلْطَانٌ یَمْنَعُهُ فَلْیَمُتْ یَهُودِیّاً أَوْ نَصْرَانِیّاً.
کسی که حج واجب خود را ترک کند و با همین حالت از دنیا برود غیر مسلمان از دنیا رفته است.
منابع:
1.شرح نهج البلاغه، ابن ابى الحدید، ج 19، ص 87؛ بحارالانوار، ج 6، ص 110 و جامع الاخبار، ص 123.
2. الاحتجاج، طبرسى، ج 1، ص 134؛ الانتصار، عاملى، ج 7، ص 369.
3.. الحج : 28 - 27
4. ابن بابویه ، علل الشرایع، ص 404.
5.کلینی، الکافی، ج4 ، ص269
تاریخ انتشار: چهارشنبه ۱ تیر ۱۴۰۱, ۱۰:۰۰ | شناسه مطلب: 111860